در صنعت دکوراسیون و هر آنچه به آن مربوط است، آنچه اهمیت دارد زیبایی است و وقتی صحبت از زیبایی میشود توجه به کوچکترین جزییات هم با اهمیت خواهد بود. امروزه بیشتر وسایل چوبی، کابینتها و قفسهها و شلفها از ورقهای چوب مصنوعی مانند نئوپان و MDF و یا ورقهای فومیزه PVC ساخته میشوند. اما مشکل اصلی در کار با این ورقها، لبه آن است. از آنجا که این ورقها اکثرا به صورت روکش شده مورد استفاده قرار میگیرند پس از برش لبههایی نازیبا و ناصاف دارند که اگر به خوبی پوشش داده نشوند علاوه بر کاهش چشمگیر زیبایی کار باعث کاهش عمر مفید سازه و کاهش استحکام آن نیز میشود.
در این مقاله میخوانید:
نوار لبه PVC
چسب گرانول یا نوار لبه
نکات چسباندن نوار لبه پی وی سی
نوار لبه، نوعی روکش تزئینی به شکل نوار است که با پوشش سطح مقطعهای برش خورده کمک میکند نازیباییهای ناشی از برش در معرض دید نباشد. همچنین این پوشش به عنوان عایق و روکشی عمل میکند تا از نفوذ آب، حشرات و سایر عوامل آسیب زننده جلوگیری کند.
طرحها و رنگهای موجود نوار لبه جدای از جنس آن همانند روکش ورقها تنوع بالایی دارند. انتخاب طرح و رنگ نوار لبه و روکش به سلیقه دکوراتور و مشتری بستگی دارد. اما در بیشتر موارد سعی میشود رنگ و طرح این نوارها با روکش ورق یکی باشد ولی در برخی موارد برای زیباتر شدن کار و ایجاد کنتراست بیشتر از رنگهای دیگر و گاهی متضاد رنگ کار نیز استفاده میشود.
انواع مختلف نوار لبه کابینت از جنس چوب طبیعی، اکرلیک، ملامینه، PVC، ABS، PP، PMMA، PET و لیزری در بازار موجود است. اما پرکاربردترین آنها در سالهای اخیر، نوار لبه PVC و ملامینه بوده است. در ادامه با نوار لبه پیویسی بیشتر آشنا میشویم.
نوار لبه پی وی سی
نوار لبه PVC
نوار پی وی سی یک نوع نوار نسبتا ضخیم و انعطافپذیر از جنس پیویسی است. این نوار به نسبت انواع دیگر نوار لبه بسیار بادوامتر است و مقاومت بالایی در برابر سایش، ضربه، گرما و اشعه فرابنفش دارد. این نوار به راحتی تغییر شکل و تغییر رنگ نمیدهد و کاملا بدون بو است. کار با نوار پی وی سی نسبت به سایر نوارهای لبه چسبان بسیار راحتتر و سریعتر است و در کنار قیمت بهصرفه از تنوع بالایی برخوردارند. از طرفی این نوارها قابل بازیافـت هستند و تهدیدی برای محیط زیست و طبیعت محسوب نمیشوند. تمامی این مزایا در کنار تنوع بینظیر طرح و رنگ و انعطاف پذیری بالای این نوع نوار لبه که میتوان به راحتی آن را به هر شکل و فرمی درآورد باعث محبوبیت این محصول شده است.
نوار لبه پیویسی در ضخامتهای یک و دو میلیمتری به شکل رول 200 متری با ضخامت یک میلیمتر و نوار پی وی سی دو میلیمتری در رول 100 متری و در عرضهای 19، 20، 21، 22، 23، 28، 35، 40، 52، 54 میلیمتری در بازار یافت میشود. عرض و ضخامت انتخابی کار بستگی به مورد استفاده این نوارها دارد.
چسب گرانول یا نوار لبه
چسب گرانول یا نوار لبه
قبل از همهگیر شدن استفاده از نوار لبه پی وی سی، به شکل وسیعی از نوار لبه ملامینه استفاده میشد. نوار ملامینه خود حاوی چسب بود و بعد از کنار هم قرار دادن نوار و قطعه به وسیله اتو چسب ذوب و فعال میشد و دو قطعه به هم متصل میشدند. اما نوار لبه PVC فاقد چسب است و باید برای چسباندن آن از دستگاه لبه چسبان و چسب گرانول استفاده شود.
چسب نوار لبه یا چسب گرانول نوعی چسب گرما ذوب است که به صورت مایع و جامد در دسترس است و به شکل بالشی، بلوری، میلهای و … تولید میشود. در واقع گرانول نوعی از شکل پلیمر است که به صورت دانه دانه بوده و برای مصرف باید حرارت ببیند و ذوب شود. این چسب طی فرآیندی بسته به نوع چسب با دریافت حرارت 180 تا 210 درجه سانتیگراد ذوب شده و بعد از سفت و خشک شدن دو قطعه را به هم متصل میکند و بیشترین کاربردشان در ماشینهای لبه چسبان است. در مورد ماشینهای لبه چسبان در مقاله "هر آنچه باید در مورد دستگاه لبه چسبان بدانید" بخوانید.
چسب گرانول انواع متفاوتی دارد که از آنها میتوان به چسب اتیل ونیل استات (EVA)، چسب پلی اولفین (PO) و چسب پلی اورتان (PU) اشاره کرد. هر کدام از این چسبها بسته به ترکیبات و مواد شیمیایی به کار رفته در آنها، دارای نقطه ذوب متفاوتی هستند. به طور کلی همه چسب@های گرانول از ترکیبات متنوعی تشکیل شدهاند که از آن میان میتوان به رزین، سختکنندهها، حلالها، قدرتدهنده، رقیقکننده، پایدار کنندهها، پرکننده و کاتالیزور اشاره کرد.
قدرت چسبندگی و سرعت خشک شدن بالا از مهمترین ویژگیهای چسب گرانول پی وی سی است که باعث شده این چسب به یکی از انواع پرطرفدار چسب در صنایع مختلف تبدیل شود. از طرفی این چسب تاثیری روی رنگ و روکش قطعه کار ندارد و تغییر رنگی ایجاد نمیکند. یکی دیگر از خواص چسب گرانول این است که پس از استفاده به سرعت سخت و خشک نمیشود. در برابر رطوبت مقاوم بوده و خاصیت ارتجاعی خوبی دارد. همچنین از دیگر خاصیت آن لخته نبودن و گرانروی مناسب آن است که کار با آن را ساده میکند.
دیگر مزایای چسب گرانول را میتوان وزن کم چسب، کم بو بودن آن، مقاومت کشسانی وخاصیت ارتجاعی بالا، کاربرد آسان، امکان ذوب شدن چندباره پس از سرد شدن، خطر کم برای محیط زیست، سرعت اجرای بالا، قابلیت بازیافت ضایعات، بدون خطر آتش سوزی و قدرت چسبندگی بالا دانست.
هنگام استفاده از چسب گرانول باید به این نکته که چسب انتخابی متناسب با شرایط دستگاه و محیط کار باشد توجه کنید. عواملی همچون دمای مخزن چسب، دمای سیلندر، سرعت عملکرد دستگاه، دمای محیط و میزان رطوبت هوا، غلظت گرد و غبار محیط و نوع دستگاه لبه چسبان مورد استفاده نقش اساسی در انتخاب چسب گرانول مناسب را خواهد داشت.
در ادامه به نکات قابل توجه در فرایند لبه چسبانی نوار پیویسی اشاره میکنیم.
فرایند لبه چسبانی
نکات چسباندن نوار لبه پی وی سی
فراآیند لبه چسبانی یکی از بخشهای ساخت کابین روشویی و کابینت است که به دو شکل دستی و ماشینی انجام می@شود.. در گذشته اتصال نوار لبهها به کمک دستگاهی داغ مانند اتو انجام میگرفت که کاری بسیار سخت و زمانبر بود. اما امروزه برای افزایش بهرهوری از ماشینهای لبهچسبان پیشرفته و خودکار استفاده میشود که علاوه بر افزایش سرعت و کیفیت انجام کار را نیز سادهتر کردهاند. به طور کلی روش کار دستگاه به این صورت است که صفحه برش خورده از قسمت نری وارد دستگاه ماشین لبه چسبان (نوار زن پی وی سی) شده و لبههای آن به چسبهای مخصوصی که از قبل گرم شده است آغشته میشود. این چسب در ایستگاههای بعدی توسط چند غلتک با قابلیت کنترل مستقل تحت فشار قرار میگیرد. صفحه در ادامه حرکت خود از مقابل دیگر ایستگاهها عبور کرده و قسمتهای اضافی آن بریده و لبهها پولیش میشود.
نکات چسباندن نوار لبه PVC
برای گرفتن بهترین نتیجه بهتر است به نکات زیر دقت کنید.
- برای زیبایی بیشتر کار رنگ نوار لبه را متناسب با رنگ یا روکش قطعه کار انتخاب کنید.
- نوار لبه یک یا دو میلیمتری از لحاظ کیفیت تفاوتی با یکدیگر ندارند و تنها با توجه به نوع کاربرد و صلاحدید مورد استفاده قرار میگیرند.
- برش لبه صفحات در کیفیت کار اهمیت به سزایی دارد. زاویهها باید 90 درجه و قائمه باشند تا فرآیند لبه چسبانی به درستی صورت گیرد.
- نکته دیگر قابل توجه انتخاب چسب مناسب است. همانطور که در بالا گفتیم نوع دستگاه لبه چسبان و عواملی همچون دمای مخزن چسب، دمای سیلندر، سرعت عملکرد دستگاه، دمای محیط و میزان رطوبت هوا، غلظت گرد و غبار محیط نقش اساسی در انتخاب چسب گرانول مناسب را داراست.
- چسب گرانول مورد استفاده باید در محیطی خشک و عاری از رطوبت، در دمای بین 5 تا 35 درجه سانتیگراد و دور از معرض مستقیم نور خورشید نگهداری شود.
- در ابتدا برای شروع فرآیند لبه چسبانی، باید عرض نوار پی وی سی مورد نیاز را انتخاب کنید. معمولا عرض نوار لبه PVC متناسب با عرض ورق و قسمت برش خورده و یا بیشتر انتخاب میشود.
- در صورت استفاده از نوار لبه با عرض بیشتر از ضخامت ورق، پس از خشک شدن چسب لبه، قسمت اضافی رو یا زیر قطعه نوار لبه در ایستگاه فرز بریده میشود و سطح کار لبههای هموار و یکسانی خواهد داشت.
- ابتدا بهتر است کار خود را با لبههایی که در معرض دید نیستند و یا لبههایی از کار که در کنار هم قرار میگیرند، شروع کنید. به عنوان مثال برای چسباندن نوار لبه دربها بهتر است، ابتدا لبهای که لولا روی آن نصب میشود و سپس لبه قسمت جلو و پشت را بچسبانید. در این صورت ابتدا و انتهای نوار که به هم متصل میشوند دور از دید خواهد بود.
- برای اطمینان از چسبیدن صحیح لبه باید دقت کنید که چسب فاقد لخته و با غلظت یکنواخت باشد و بهخوبی با حرارت مناسب فعال شده و چسب زیر نوار به شکل یکنواخته پخش شده باشد.
- ممکن است در برخی موارد لبه کار کمی جابجا شود. برای رفع این مشکل کافی است تا چسب هنوز گرم است و سرد و خشک نشده به کمک دست آن را به جای صحیح برگردانید. این اتفاق در دستگاههای لبه چسبان به ندرت اتفاق میافتد.
- رطوبت مناسب برای محیط در هنگام انجام فرایند لبه چسبانی و استفاده از دستگاه لبه چسبان باید بین 5 تا 55 درصد باشد. رطوبت بالاتر بر روی کیفیت لبه بریده شده کار تاثیر میگذارد.
- دمای مناسب برای کارکرد مطلوب فرآیند لبه چسبانی بین 5 تا 35 درجه سانتیگراد است. دمای محیط علاوه بر تاثیر روی کیفیت لبههای برش خورده، ممکن است سیمهای دستگاه لبه چسبان را نیز دچار اختلال کند.
مطالب مرتبط
با انواع روکش چوب و فومیزه بیشتر آشنا شوید هر آنچه باید در مورد دستگاه لبه چسبان بدانید برش پذیری مناسب