پیویسی به عنوان یکی از 5 ترموپلاستیک پرمصرف در جهان نمیتواند به صورت خالص فرآیند شود و به طور معمول چند دسته از مواد افزودنی باید به آن اضافه گردد. پایدار کنندههای حرارتی، روانکنندههای داخلی و خارجی، کمک فرآیندها، اصلاح کنندههای ضربه و … از جمله این افزودنیها هستند که با توجه به خواص مورد نیاز و محل مصرف محصول انتخاب میشود.
در مورد فوم پی وی سی عامل فومزا و همچنین عامل کنترلکننده گرانروی مذاب برای کنترل ساختار فومها به عنوان افزودنیهای اضافه مورد نیاز است. در تولید ورق پیویسی فومیزه بطور کلی در مراحل اول اختلاط فیزیکی در میکسر انجام میگیرد. در روش به روزتر میکسرهای توربو به کار میروند که با دور بالا، پرهها گرمای اصطکاکی ایجاد میکنند. با گرم شدن پودر PVC، مواد افزدونی فرصت نفوذ به سطوح ذرات را مییابند. در مرحله بعد پودر گرم شده خنک و انبارش میشود. این فرآیند بطور کلی برای بیشتر محصولات PVC قابل تصور است.
در تولید ورق فومیزه مواد مخلوط شده وارد خط تولید (اکسترودرهای دو پیچ ناهم سوگرد) میشود تا در اثر اصطکاک، برش و حرارت ذوب شوند. فرآیند اصلی تولید فوم های PVC اکستروژن می باشد. فرآیند اکستروژن PVC شامل مخلوط کردن رزینها و مواد افزودنی در میکسرهایی با سرعت بسیار بالا است.
در انتهای اکسترودر بر اثر حرارت ایجاد شده عامل فومزا عمل میکند. معمولا مواد شیمیایی به عنوان عامل فومزا به کار میروند که در اثر حرارت، گاز دی اکسیدکربن یا نیتروژن آزاد میکنند. گاز آزاد شده در بطن PVC ایجاد حفرات ریزی میکند که با کنترل شرایط و با بکارگیری مواد کمک فرآیند، میتوان، اندازه حفرات را کنترل نمود. شکل گیری فوم مرحلهی اصلی در فرآیند اکسترود کردن است. فومهای PVC توسط عامل فوم زای شیمیایی یا فیزیکی ساخته میشود. صرف نظر از اینکه عامل فومزا فیزیکی و یا شیمیایی باشد، این مکانیزم در طول فرآیند فوم شدن شامل چند مرحله است. پس از ادغام عامل فومزا با پلیمرهای ذوب شده، بر اثر فشار بالا گازها در مذاب پلیمر حل میشوند. زمانی که مذاب از محل خود خارج می شود افت فشار ناگهانی باعث بیثباتی ترمودینامیکی در مخلوط گاز و پلیمر میشود. این حالت باعث جدایی گاز میشود. در این حالت تعداد زیادی حباب درون پلاستیک پلیمری بوجود میآید. این گازها باعث فومی شدن هسته ورق فومیزه میشوند. رشد حفرهها تا زمانیکه فشار درون حبابها با کشش سطحی دیوارهای حبابها برابر شود ادامه پیدا میکند. زمانی که این برابری بوجود میآید، فوم باید سخت و سفت گردد. در غیر این ساختار سلولها متلاشی میشود. ساختار فومها میتوانند توسط فرآیند سردسازی مذاب به سرعت جامد و پایدار گردند. ساختار سلول، رشد سلول و مورفولوژی سلول تحت تاثیر عوامل متعددی شامل: نوع و مقدار گاز بوجود آمده در سیستم، دما، فشار، ویسکوزیته و الاستیسیتی مذاب قبل از خروج آن از سیستم، سرعت خنک سازی در بیرون از محفظه است.
در نهایت این مواد از قالب ورق عبور داده شده و پس از خروج با کمک سیستم کالیبراتور ابعاد دو ورق ثابت میگردد. در مرحله پایانی کنارههای ورق برش داده شده و به طول و عرض مورد نظر بریده میشود تا برای بستهبندی آماده گردد.
برای ثبت سفارش خود از طریق سایت فرم درخواست خرید را تکمیل بفرمایید و یا برای اطلاع از قیمت، مشاوره و خرید ورق فومیزه پی وی سی با واحد فروش یونیفوم با شماره 02142407000 (10 خط) تماس بگیرید.